Berichten gepubliceerd in april, 2012

Vlasunie 2012
Buitengewone kunst in de polder

De Vlasunie bestaat uit kunstenaars in de regio Hoeksche Waard uit verschillende disciplines. De Vlasunie wil kunst en cultuur in de regio onder de aandacht brengen bij een breed publiek. Daartoe ontwikkelt de groep jaarlijks een gemeenschappelijk concept op basis van de gekozen locatie.

Thema 2012
Na een succesvolle start in 2011 in de Vlasroterij in Schenkeldijk maken we in 2012 kunst op locatie in een akkerrand.

Waarom akkerranden
De Vlasunie is benaderd door het Praktijknetwerk Duurzame Akkerranden om een eigen kunstzinnige visie, op de akkerranden te geven.

Akkerranden vormen een sierlijke omlijsting voor de gewassen op het strakke polderland van de Hoeksche Waard. De akkerranden, stroken land van 3 tot 6 meter breedte, worden met een mengsel van bloemen of grassen ingezaaid. Hierdoor ontstaat een nieuwe ecologische infrastructuur die goed is voor dier, gewas, milieu en mens.
Met het kunstproject van de Vlasunie kan de toeristische en educatieve functie van akkerranden worden versterkt.

Waar
De akkerranden op het land van boer Leen de Geus zijn open voor het publiek en te bereiken via de Buurtschap de Mookhoek en natuurgebied de Argusvlinder aan de Langedam.

Wanneer
De Vlasunie start op 17 mei met dauwtrappen en het bouwen van het Platform midden op het land, bij een brede akkerrand. Dit Platform dient als basis voor de andere kunstprojecten.
De kunst op locatie van de Vlasunie is een een ‘work in progress’. Tijdens het werkproces worden nieuwe plannen uitgevoerd en het maken van de projecten wordt vastgelegd in beeldmateriaal.
Op de website tref je het de data aan van alle activiteiten en het procesverslag.

De volgende momenten kunt u alvast noteren:
17 mei, om 05.00 uur dauwtrappen; ingang vanaf de Mookhoek
24 juni, vanaf 12.00 uur
23 augustus eind van de middag
10 november, ’s avonds

Informatie over de activiteiten volgen op deze website.

 

De grootste akkerrand van Nederland?

Boer Leen de Geus en zijn vrouw Joke uit Mookhoek maken zich hard om een meer duurzame opzet van akkerranden te ontwikkelen, door het combineren van meerdere functies.
Zo hebben zij al een aantal jaren een speciale ‘vogelakkerrand’ op hun land waarmee ze veldvogels als de leeuwerik terug willen halen naar het platteland.
Leen is lid van het Platform Duurzame Ontwikkeling Akkerranden.

Begin dit jaar zocht hij contact met de Vlasunie, een groep kunstenaars die kunst maakt op buitengewone plaatsen in de Hoeksche Waard. Hij wilde eens vanuit een geheel andere hoek naar de akkerrand laten kijken.
Voor dit project werd een negen meter brede akkerrand ingezaaid en 500 meter lang. Met een grote diversiteit in planten waaronder verfplanten voor natuurlijke verfstoffen.

http://www.vlasunie.nl/page/3

Natuurlijk is over dit interessante onderwerp dat volop in ontwikkeling is, nog veel meer te vertellen.
Vooral ook omdat boeren vooral ook eigentijdse ondernemers zijn, die op zoek gaan naar duurzame innovaties, met aandacht voor biodiversiteit en een ecologische infrastructuur die goed is voor mens, dier en milieu.